Mas de les Gralles, historia


El Mas de les Gralles, tiene sus origenes en el s.XIX, tal y como se comenta en el libro 'Masies, La Bisbal del Penedès i rodalies' de Benjamí Català, del cual se conserva un ejemplar en la entrada de la casa, junto con otras antiguedades conservadas y expuestas para recordar la historia que cuentan las piedras.

És un bonic mas que es va bastir el segle passat (s.XIX) per a un xicot fill de la Costa. Junt amb la casa nova se li va donar un bon tros de terreny de la hisenda.

Es nota que el mas és relativament nou i planificat amb una façana que té obertures ben composades. La coberta dona les aigües a les façanes laterals, imitant així la casa mare. La planta té forma d'ela amb el cos principal de tres plantes i l'altre de dues. Les golfes són alegres, amb galeries i obertures obertes a migdia i a ponent. El mas tenia un celler amb cups i els seus corresponents magatzems i establa. Hi ha una gran cisterna situada ran de la mateixa paret de la façana principal i al davant de la finestra de la cuina. Té la masia un barri força espaiós, al qual s'accedeix a través d'un senzill i bonic portal.

Actualment el mas pertany a uns nous propietaris que l'han reformat i arranjat, recuperant així un altre dels nostres masos que hauria anat decaient progressivament.

No sé d'on ve el nom Mas de les Gralles. Però és possible que s'hi celebrés alguna festa anyal, com encara ho recorda la meva mare. I si era així, el conjunt qui hi actuava no podia ser d'altre que una colla de grallers.

El nom és festiu, recorda rialles.
Ell és, no cal dir-ho, el Mas de les Gralles.
Bonic, ben pensat. Casa ben composta,
fou regal preuat per al noi de la Costa.